Kvalitetom do vrhunske usluge

web trgovina
0 kom
0
Početna Blog Pamuk vs Polycotton - Odabir savršenog materijala

Pamuk vs Polycotton - Odabir savršenog materijala

18.03.2024. Komentari (0)

Dvije najčešće korištene tkanine u proizvodnji kućanskog tekstila su pamuk i poliester-pamuk, poznat i kao polycotton. Svaka od ovih tkanina ima svoje prednosti i nedostatke, što uvelike ovisi o samoj tehnici tkanja te gustoći materijala koji se koristi. 

Pri odabiru tekstila za dom, bilo da se radi o posteljini, ručnicima, krpama, stolnjacima, vjerojatno ste uočili različite varijacije cijena za naoko možda, jednake proizvode. Tu je zapravo vrlo često riječ o različitoj vrsti materijala koji se koristi u proizvodnji tih proizvoda, pa odtud i razlika u cijeni. Danas, dvije najčešće korištene tkanine u proizvodnji kućanskog tekstila su pamuk i poliester-pamuk (poznat i kao polycotton). Svaka od ovih tkanina ima svoje prednosti i nedostatke, što uvelike ovisi o samoj tehnici tkanja te gustoći materijala koji se koristi. U ovom članku, ukratko ćemo usporediti pamuk i polycotton kako bismo vam olakšali izbor prilikom kupnje.

Pamuk: Prirodna mekoća i udobnost

Pamuk je prirodno vlakno dobiveno iz biljke pamuka. Poznat je po svojoj mekoći, prozračnosti, udobnosti i izvrsnoj sposobnosti upijanja, što ga čini opravdano popularnim i najčešćim izborom za mnoge tekstilne proizvode namijenjene kućanstvu. 

Bez obzira na sve veću raznolikost u izboru materijala, primjerice za posteljni program, i dalje se većinom kupci odlučuju za pamuk. Miran i ugodan san, važan je za svakoga pa je važno i odabrati posteljinu koja će isto i osigurati. Sukladno tome, u našoj ponudi nudimo isključivo pamučnu posteljinu za domaćinstva te opremanje apartmana i hotela

Kod odabira kupaonskih ručnika, na tržištu je i dalje uglavnom zastupljen pamuk radi prirodnih vlakana koje dolaze u direktan dodir s kožom te sposobnosti upijanja. 

Održavanje pamučnih proizvoda može biti jednostavno, ali i otežano, ovisno o boji proizvoda te tkanju. Bijeli pamučni ručnici i pamučna posteljina mogu biti perivi i na 95 stupnjeva u perilici rublja. Obojani pamuk, radi očuvanja boje, preporučuje se prati na nižim temperaturama do 60 stupnjeva. Peglanje je također moguće na višim temperaturama.

Prednosti pamuka:

  • Prozračnost: Pamuk je iznimno prozračan, što ga čini idealnim za upotrebu tijekom toplijih mjeseci. Omogućava koži da diše, smanjujući time osjećaj vrućine i znojenja.
  • Mekoća i udobnost: S vremenom, pamučni tekstili postaju još mekši, pružajući izvanrednu udobnost.
  • Hipoalergenost: Pamuk je prirodno hipoalergen materijal, što ga čini odličnim izborom za svakoga, a poglavito za osobe s osjetljivom kožom ili alergijama.
  • Održivost: Kao prirodno vlakno, pamuk je biorazgradiv i može biti ekološki održljiviji izbor, posebno ako se uzgaja organskim metodama.

Nedostaci pamuka:

  • Sklonost gužvanju: Pamučni tekstili lako se gužvaju, što može zahtijevati često peglanje.
  • Ukoliko je riječ o tanjem pamuku s manjom gramažom, pamuk može biti sklon habanju i pucanju pri visokim opterećenjima ili učestalom pranju.

Polycotton

Polycotton je moderna inovacija u tekstilnoj industriji a riječ je o mješavini pamuka i poliestera, odnosno sintetičkog vlakna. Ovaj materijal kombinira najbolje karakteristike oba svijeta - udobnost pamuka i izdržljivost poliestera. Proizvodnja umjetnog sintetičkog vlakna znatno je jeftinija od procesa proizvodnje pamuka, pa su u konačnici i sami polycotton proizvodi jeftiniji, no i manje kvalitete.

Polycotton može doći u različitim omjerima pamuka i poliestera, zbog čega mu varira cijena, a najčešće na tražištu možete pronaći sljedeće kombinacije:

  • 65% - 35%;
  • 50% - 50%;
  • 35% - 65%;
  • 15% - 85%.

Što je manji sadržaj prirodnih vlakana, odnosno pamuka, to će proizvod od polycottona biti jeftiniji.

Prednosti polycottona:

  • Manje gužvanja: Polycotton se manje gužva od čistog pamuka, što znači manje peglanja i lakše održavanje.
  • Izdržljivost: Zahvaljujući poliesteru, polycotton je izdržljiviji i manje sklon habanju ili pucanju u usporedbi s čistim pamukom
  • Brže sušenje: Mješavina pamuka i poliestera suši se brže od čistog pamuka, što je korisno za učestalo pranje.
  • Cjenovna dostupnost: ovisno o omjeri materijala, polycotton može varirati s cijenom ali najčešće je uvijek pristupačniji od čistog pamuka.

Nedostaci polycottona:

  • Manja prozračnost: Polycotton može biti manje prozračan od čistog pamuka, što može rezultirati većom vrućinom i znojenjem.
  • Osjetljivost na visoke temperature: Poliester se može oštetiti na visokim temperaturama, što znači da prilikom pranja i peglanja treba biti oprezan.
     

U zaključku, nema definitivnog odgovora na pitanje "Pamuk vs. Polycotton". Oba materijala imaju svoje prednosti i nedostatke, i vaš konačni izbor će ovisiti o vašim osobnim potrebama, preferencijama i možda najvažnije, samoj namjeni proizvoda. Važno je pažljivo razmotriti karakteristike svake tkanine kako biste donijeli informiranu odluku koja će najbolje odgovarati vašim potrebama. Pri odabiru posteljina, plahti, jastučnica, ručnika, kuhinjskih krpa - preporučamo pamučne opcije. Za dekorativni kućanski asortiman poput zavjesa, prekrivača, ukrasnih jastučnica, sezonskog kuhinjskog asortimana, nećete pogriješiti ukoliko se odlučite za polycotton opciju.  

Komentari(0)

Napiši svoj komentar

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar.
Drugi su komentirali...
Nema komentara. Budi prvi!
Naši brandovi

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Analytics

Google Maps