Kvalitetom do vrhunske usluge

web trgovina
0 kom
0
Početna Blog Gramaža materijala - "GSM" ili "gr/m2"

Gramaža materijala - "GSM" ili "gr/m2"

20.03.2024. Komentari (0)

Znate li što znači GSM, jeste li se nekad susreli s tim pojmom? Ili ste vidjeli na proizvodima oznaku gr/m² te vam nije Vam bilo jasno na što se odnosi? U ovom članku nastojat ćemo vam pobliže objasniti što znači i zašto je to važno prilikom kupovine proizvoda.

Što je GSM?

GSM je skraćenica za "grams per square meter" ili grame po metru kvadratnom (gr/m2). GSM je samo engleska inačica, a riječ je o mjernoj jedinici koja označava težinu tkanine/materijala od koje je neki proizvod izrađen, odnosno proizveden. Ova mjera daje uvid u gustoću i težinu tkanine, a time i u njenu kvalitetu, trajnost i sposobnost upijanja vode. GSM dakle označava gramažu materijala od kojeg je proizvod napravljen.

Kako onda znati kolika je realna težina samog proizvoda?

Htjeli bismo naglasiti da na proizvodima možete, ali i ne morate naći oznaku gramaže materijala za tekstilne proizvode, obzirom da prema Zakonu o zaštiti potrošača nije uvjetovana za neprehrambene proizvode.

Ukoliko se na deklaraciji proizvoda nalazi težina/gramaža materijala, obratite pozornost je li navedena oznaka gr ili gr/m2. Prvo označava težinu/gramažu proizvoda, a drugo težinu/gramažu materijala od kojeg je proizvod izrađen.

Na primjeru niže, objasnit ćemo kako iz GSM-a materijala, odnosno gr/m2, dobiti težinu/gramažu proizvoda:

Koraci za izračun gramaže ručnika

Ako je oznaka na deklaraciji materijala, primjerice za ručnik - 500 GSM, to znači da je gramaža materijala 500 grama po metru kvadratnom tj. da je tkanina od koje je ručnik izrađen 500 gr/m2.

Prije vaganja ručnika, potrebno je pomnožiti širinu i dužinu i tu gramažu kako biste dobili realnu težinu ručnika.

Npr. za ručnik s dimenzijama 70x140cm, računica je sljedeća: 0,7*1,4*500=490 grama. Dakle, ručnik u dimenzijama 70x140cm ima težinu 490 grama.

Također, na primjeru ručnika dimenzija 50x100 cm, računica je sljedeća: 0,5*1*500=250 grama. To znači da ručnik dimenzija 50x100cm ima težinu 250 grama.

Možda je najbolje razumjeti GSM ili gr/m2  na način da zamislite ručnik u dimenzijama 100x100 cm, dakle tkaninu koja je metar kvadratni a koji ima oznaku 500 gr/m2. Računica bi bila 1*1*500=500, što znači da je gramaža/težina tog ručnika 500 grama. Dakle, u ovom slučaju težina materijala je jednaka težini proizvoda, odnosno ručnika.

Ako za primjer uzmemo naš ručnik grčka bordura u dimenziji 100x150, čija je gramaža materijala 500 gr/m², računica će biti 1*1,5*500 pa je težina tog ručnika 750 gr, odnosno veća od označenog GSM-a, jer dimenzije ručnika prelaze metar kvadratni.

Što ima više GSM-a, veća je njegova težina i sposobnost upijanja. Drugim riječima, niski GSM ručnici su lagani i tanki, dok su visoki GSM ručnici deblji i teži. Sve oko 350-400 je laganije, dok visoki GSM može uključivati sve od 450-600 pa na više.

Provjerite našu raznoliku ponudu kupaonskih ručnika.

Kutak za iznajmljivače

Za iznajmljivače je bitno da su što kvalitetniji ručnici koji imaju veću gramažu, što znači da su izdržljiviji te otporniji na učestala pranja pod visokim temperaturama. Naši hotelski ručnici su perivi na 95 stupnjeva te su dostupni u više gramaža. U ponudi imamo ručnike od 420 do 600 gr/m2 tako da kupci mogu izabrati rang kvalitete koji im odgovara, te dimenziju koja im je potrebna.

Komentari(0)

Napiši svoj komentar

Vaša ocjena

Vaš email koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar.
Drugi su komentirali...
Nema komentara. Budi prvi!
Naši brandovi

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google Analytics

Google Maps